Bulgur je specifično pripremljena pšenica kako bi joj se time skratilo vreme pripreme. Može se koristiti više vrsta ali se obično upotrebljava Durum pšenica.
Zrno pšenice se oguli, opere, suši ili peče na suncu ili pećnici i nakon toga posebnim kamenom lomi u mlinu.
Proizvodnja bulgura je počela pre 4000 god. u zemljama Mediterana a najzastupljenija je u kuhinji Blistog istoka više od 1000 godina. Oko 2800. godine pre Hrista kineski car Shen Nung bulgur je proglasio svetom žitaricom. Po biblijskoj literaturi bulgur se pojavljuje pre više od 4000 godina kod naroda Babilona, Hetita i Židova, a 1000 godina pre Hrista kod arapske, izraelske, egipatske i rimske civilizacije.
Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mleveni, srednje mleveni, krupno mleveni i celo zrno. Od veličine usitnjenosti zavisi i njegova upotraba. Može se koristiti za pripremu pilava, raznih jela od povrća i mesa, kao i dodatak supama i čorbama. Fino mleveni bulgur je idealan doručak uz dodatak jogurta i suvog voća po želji.
Energetska vrednost bulgura je 326 kcal na 100g. Od toga sadrži 76% ugljenihidrata, 12,3% proteina i 1,3% masti.
Bulgur ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica. Veoma je bogat vitaminima B, cinkom i gvožđem. Sadrži i veoma visok procenat dijetetskih vlakana te se preporučuje u svim dijetama. Ispitivanja su potvrdila da ženama pomaže u borbi protiv viška kilograma. Žene koje koriste bulgur kao jedan obrok dnevno imaju znatno niži indeks telesne mase i uži struk.
Jedan tanjir bulgura može zadovoljiti 60% vaših dnevnih potreba.
Veoma je zdrav i preporučuje se u borbi protiv raka, kod dijabetesa, bolesti srca i viskog pritiska.
Bulgur možete koristiti kao zamenu za pirinač i testeninu. Hranljiviji je a mnogo zdraviji i ukusniji. Uživaćete u kombinaciji bulgura i vašeg omiljenog povrća, mesa i začina.
Važna napomena: Jednom otvoreno pakovanje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi do isteka roka sa originalnog pakovanja.