Volite ukus gibanice, ali je ona nije najpraktičnija za služenje kada želite nešto što može da se jede „s nogu“, na koktel zabavama i dečijim rođendanima, ili uz dobar film i utakmicu.
Ovaj način pripreme vam omogućava da napravite našu tradicionalnu pitu sa sirom na drugačiji način. Kako se smesa može napraviti ranije, a pečenje traje svega dvadesetak minuta, pogodna je i kada želite da u kratkom roku imate toplo pecivo. Gotove, pečene pitice, možete slobodno zamrznuti ako ste ih napravili u većoj količini. Nakon što ih par minuta ugrejete u rerni ili mikrotalasnoj, imaće isti ukus kao sveže pečene.
Sastojci:
500 gr debljih kora za gibanicu, 4 jajeta, 300 gr sira, ½ l jogurta, 1 dcl ulja, 2-3 kašike kajmaka (po želji), voda, so po ukusu u zavisnosti od vrste sira.
Ova količina sastojaka dovoljna je za tridesetak parčića.
Priprema:
Izmešati jaja, sir, ulje i jogurt. Kore staviti na dasku za sečenje, i iseći ih na rezance širine jednog prsta, a potom popreko iseći još nekoliko puta. Rastresti ih prstima da ne budu slepljene i umešati u masu od sira i jaja. Smesa ne treba da bude previše gusta, jer će iseckane kore upiti dosta tečnosti. Slobodno dodajte i do 2dcl obične ili mineralne vode, jer kad pre pečenja vadite smesu kašikom ona treba da bude meka i da se lako raspoređuje u modle. Ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati u poklopljenoj ili folijom zatvorenoj posudi. Možete je pripremiti dan ranije.
Zagrejati rernu na 200°C i napuniti modle smesom do 2/3 visine korpica. Ukoliko koristite silikonsku modlu, nije potrebno da premazujete kalup uljem pre pečenja jer se ništa ne lepi. Pospite susamom, semenom suncokreta ili bundeve i pecite dvadesetak minuta, ili dok ne porumene.