Pravo prolećno jelo, i odlična „prevara“ da i one koji ne vole spanać navedete da ga jedu, jer sirevi obogaćuju ukus i prave od ovih skromnih zelenih gibaničica specijalitet.
Potrebno:
500gr kora za gibanicu, 500gr feta sira, 400gr spanaća (skuvan i samleven), 1 kašičica soli, 1 pavlaka, 200gr kačkavalja, 4 jajeta, ulje.
Napraviti fil od 3 jajeta, sira, spanaća, ½ dcl ulja. Dodati so.
Filovati po 5 kora (deblje, za gibanicu) i urolati ih kao rolat. Iz jednog pakovanja se dobije 3 rolata.
Paziti da nakon filovanja ostane malo fila (nekoliko supenih kašika) i u to dodati jedno umućeno jaje i jednu pavlaku. Na isečenu parčad rolata pre pečenja staviti po kašičicu ovog nadeva da bi pitice bile sočnije. Peći dok ne porumeni, potom na svaku rolnicu staviti listić kačkavalja i zapeći tek toliko da se sir otopi.
Postoje brojne varijacije ovih gibaničica koje zavise od fila koji koristite. Mogu biti punjene samo sirom, pečurkama, ili pica nadevom. Ukusne su i tople i hladne.