Jedan od najvećih kvaliteta ove salate, pored obilja svežeg povrća, predstavljaju i začini koji su mnogo zdraviji od uobičajenog rafinisanog ulja i sirćeta. Limunov sok daje specifičan ukus i mnogo vitamina C, dok hladno ceđeno ulje (od suncokreta, masline, bundeve, koštica grožđa, lanenog semena, koštica kajsije) predstavlja izvor vitamina A, E, C i D i važnih fermenata koji olakšavaju varenje.
Potrebno:
- 1 šolja rendanog crvenog kupusa
- 1 šolja rendanog zelenog kupusa
- 400gr kuvanog kukuruza u zrnu
- 2 veće šargarepe, krupno rendane
- 1 manja glavica zelene salate (iceberg, po mogućnosti)
- 1 sveža paprika, sitno seckana
- nekoliko maslina (po želji)
- sok od 1 limuna
- 2 kašike hladno ceđenog ulja
- so
Pomešati sve sastojke i začiniti uljem, solju i limunovim sokom.
Salata odlično ide uz pastu, mladi sir, lagana mesa ili kao samostalan obrok.